Podmínky vzniku vředu
Podmínky vzniku vředu-Vznik vředu je výsledkem nerovnováhy mezi ději projektivními(=ochrannými),které chrání žaludeční sliznici před samonatrávením žaludeční štávou a mezi ději agresivními,které odolnost žaludku narušují.
Stále platí definice-není-li HCl není vřed
Faktory:1)AGRESIVNÍ-Pepsín a HCl v žaludeční šťávě(-Pepsin a HCl je normálně přítomen v žaludeční šťávě,jeho produkce je rozdílná)
-Přítomnost bakterie-Helikobakter pylori(-Bylo prokázáno,že vikdyž je v žaludku kyselé pH=1 může zde přežívat Helicobakter,který výrazně zhoršuje průběh hojení vředu
-Duodenogastrický reflux(-Zpětné proudění obsahu duodena do žaludku při přetlaku)
-Poruchy krevní cirkulace ve sliznici(-normální pohyblivost GITU-peristaltika=posunuje tráveninu vpřed a kývavé pohyby táveninu promíchávají)
-Poruchy pohyblivosti GITU
-Působení lék-ulcerogenní léky(-víme,že řada léků podporuje vznik vředu:kortikoidy,salicyláty-acylpyrin,antirevmatika)-těchto léků se dnes hodně užívá,proto velmi přibývá krvácení do GITU z důvodu vzniku vředu
Zevní faktory:složení potravy a nepravidelnost v jejím přijímání,škodlivé návyky(kouření,pití koncentrovaných lihovin a velkého množství černé kávy).Požívání léků s tzv.vředotvorným účinkem)
Vnitřní faktory:především faktory genetické.Existují dědičné dispozice ke vzniku vředové nemoci.Velký význam mají různé psychosociální stresy,zvláště pokud působí dlouho a opakovaně
2)Protektivní-normální produkce žaludečního hlenu
-norm.prokrvení žal.sliznice
-nevýskyt helikobaktera
-alkalická reakce obsahu