Trávení a vstřebávání
Mechanické zpracování potravy je v živočišné říši velmi rozmanitý proces, který závisí především na typu přijímané potravy.
Chemické zpracování je naopak pochod, který má u živočichů všechny základní rysy společné.
Stavbu trávicího ústrojí určují dva základní faktory – složitost organismu a druh přijímané potravy. Obecný vývojový trend ve stavbě trávicího systému směřuje od trávicí dutiny k trávicí trubici.
Trávicí dutina je vak, jehož otvor slouží pro příjem potravy i vyvrhování nestrávených zbytků. V primitivní podobě je vytvořena např. u nezmara.
Trávicí trubice má nejen odděleny ústní a vyvrhovací otvor, ale členění trubice na jednotlivé oddíly dovoluje její funkční specializaci. Přední úseky trubice obvykle plní funkce zásobárny potravy (vole ptáků a některého hmyzu) nebo se přímo účastní mechanického a chemického zpracování potravy. V nejdelším trubicovitém oddílu probíhá chemické zpracování potravy a vstřebávání živin. Tomuto oddílu říkáme střevo. S vývojem složitějších a větších organismů se projevuje obecná tendence k prodlužování délky trávicí trubice a ke zvětšení jejího vnitřního povrchu (klky, řasy).
Podporujeme: