6. VÝŽIVA ČLOVĚKA
Po 60-tém roce života – fyziologické změny stárnutí:
Pokles basálního výdeje energie
Snížení fyzické aktivity
Zmenšení svalové hmoty X zvýšení rezerv tuku
Zhoršená dentice
Snížení sekrece trávicích šťav
Snížená koncentrace enzymů (= látky bílkovinné povahy, které jsou schopny štěpit živiny, katalyzátory chemických reakcí v organismu)
Snížení motility a resorpční kapacity GIT (gastroindestinální trakt)
Zhoršená tolerance glukózy => náchylnost k cukrovce
Snížená funkce ledvin
Špatná tolerance mléka a mléčných výrobků => nemají dostatek enzymu laktázy, který by štěpil mléko
Zhoršená funkce smyslových orgánů => zrak, sluch, chuť
Snížení pohyblivosti na podkladě kloubních onemocnění
PSYCHOSOCIÁLNÍ problémy => osamělost, omezený příjem financí, nesoběstačnost
Později se objeví nedostatky chronického charakteru = KVS (kardiovaskulární systém), dýchání, GIT (gastroindestinální trakt), vylučování (močová soustava), edokrinologické onemocnění (štítná žláza + slinivka břišní => snížené množství inzulinu)
POLYMORBIDITA => vícečetnost nemocí, tj. soubor více nemocí najednou ® řada farmak ® vliv na výživu (některé léky se nesmí kombinovat + zvyšují nechutenství)
Ve stáří = snížení celodenního příjmu energie (W) a hlavně proteinů (bílkovin)
Ø optimální denní příjem dle váhy člověka = 130 kJ/kg hmotnosti
Ø příjem bílkovin 1g/kg/den
Ø 60% komplexní polysacharidy – rýže, brambory, ……….
Ø tuky pokrývají optimálně do 25% energie (W)
Ø intolerance laktózy => nízký příjem mléka => nedostatek vápníku, lomivost kostí
Paradox: konec 20. století: epidemie aterrosklerózy …….. nadměrný příjem jídla X hladovění (40%)
Každý člověk má vyměřenou určitou délku života a cílem je ho prožít i ve stáří „kvalitně“. „Já už tolik nepotřebuji…..“ i v některých odborných kruzích je toto pořekadlo pravidlem => staří potřebují méně …… to je však jen mýtus …… opak je pravdou …… starý člověk potřebuje stejný příjem živin jako v produktivním věku! Proč??? Následkem přirozeného procesu stárnutí potřebuje organismus více energie (W) na zvládnutí běžných fyzických úkonů. Je-li příjem energie nižší než cca 2000 kJ/den => když tomu tak není, tak se po určitém čase vyvine podvýživa (malnutrice) = následek nedostatečného nebo nekompletního příjmu energie (W), eventuelně zvýšení výdej energie.
Nejedná se jen o lidi „kost a kůže“, ale o nutričně špatně zásobené lidi, kteří mohou být i silní.
Příčiny malnutrice ve stáří: 1/ sociální 2/ psychické 3/ somatické (tělesné)
· Sociální: chudoba – skutečná i domnělá
samota
ztráta schopnosti funkčních aktivit denního života (pomoc při jídle, oblékání, vaření,….)
ústavní problémy – monotónnost stravy, kumulace starých lidí
· Psychické: demence, deprese, smutek, úzkostné diety – diabetes, hypercholesterolemie,
Alzheimerova choroba
· Somatické: polévkové dyspepsie, nechutenství při onemocnění, afekce DU (dutiny ústní),
žvýkací potíže (otlačeniny od protéz)
Regulace hladu a sytosti je komplexní proces, ve stáří otupuje intenzita prožívání pocitu hladu i sytosti. Regulace se přesouvá do oblasti pocitu plnosti žaludku (ve stáří se pomaleji vyprazdňuje, časně signalizuje pocit plnosti,……. => snížený příjem potravy). Ve stáří nekompenzuje člověk hladovou periodu následným zvýšením energetického příjmu.
Stresová nemoc = metabolický stres …… závisí na základním onemocnění a míře katabolismu.
*** klesne-li hmotnost o 10% v posledních 6-ti měsících => nutno podpořit výživu ***
Následky nedostatečné výživy:
Æ snížená obranyschopnost – oslabení imunity, infekční onemocnění, komplikace nemoci
Æ ztráta svalové tkáně – delší rekonvalescence, zhoršená pohyblivost, dekubity
(proleženiny), pneumonie (hrudní koš se neúplně rozevírá – menší dýchaný objem vzduchu)
Æ pooperační komplikace – vyšší riziko – špatné a prolongované hojení ran, infekce ran
Æ zhoršená kvalita života – apatie, únava, deprese, vyšší náklady na léčbu a léky
Æ vyšší mortalita
Včasná nutriční podpora snižuje morbiditu, mortalitu, zkracuje hospitalizaci, snižuje výskyt komplikací, zlepšuje hojení ran.
Výživa seniorů:
Se zvyšujícím se věkem přibývá přirozených překážek pro optimální příjem potravy.
Čich, chuť, ….. pocit žízně, …….. snižující se obranyschopnost organismu, zhoršené kousání, žvýkání,……sociální vlivy.
Jídlo seniora by mělo být přitažlivé jak vzhledově tak chutí, zaměřit se hlavně na bílkovinnou bilanci (maso).
Racionální výživa ve stáří = klíč ke zlepšení kvality života starých lidí
– vyváženost, kompletnost
– dostatek ovoce, zeleniny (podpora peristaltiky střev, zdroj mikronutrientů => hlavně selen, Fe, vit. A, C, E)
– kuchyňská sůl => denně do max. 7g
– 5-7 menších porcí + 2 hodiny před spaním poslední
muži: 9500kJ/den + od 75 let 8500kJ/den
ženy: 8500kJ/den + od 75 let 7600kJ/den
bludný kruh:
Zdravotnicko-sociální problém: enterální a parentální výživa (hospitalizace)
(Ústavy bez nebo s částečnou pečovatelskou službou + domovy důchodců)
NUTRI-DRINK = 200ml á 40 Kč
Podporujeme: