5. VÝŽIVA ČLOVĚKA
– kojenci – 4900 kJ/den
– děti 3-5 let = 5000-6000 kJ/den
– ženy – max. 10 000 kJ/den + optimum je 7 500 – 8 000 kJ/den
– kojící ženy – přidáváme ještě + 2 000 kJ/den
– muži – 11000 – 11500 kJ/den
Incidence
= výskyt potravinové alergie v závislosti na genetických předpokladech (incience) => tzv.polygenní dědičnost:
· oba rodiče mají alergii => 40-75% pravděpodobnost alergie u dítěte
· jeden rodič + jeden narozený sourozenec => 0-45% pravděpodobnost alergie u dítěte
· jeden rodič => 20-40% pravděpodobnost alergie u dítěte
· jeden rodič + jeden narozený sourozenec => 25-35% pravděpodobnost alergie u dítěte
· oba rodiče i sourozenec jsou zdraví => 5-15% pravděpodobnost alergie u dítěte
ublinkávání dítěte = nezralý jícen (svěrač) => zánět dolních cest dýchacích => v dospělosti možný astmatik
Potravinová pyramida: to co máme jíst co nejméně => (čokoláda, brambůrky, smažené věci)
u těhotných a kojících žen více
Zelenina a ovoce obsahují tzv. fytochemikálie přírodního původu podporující činnost enzymů (enzymatické reakce).
Výživa střední generace
Tři pravidla pro zdravé stravování = tzv. racionální výživa:
Ø rozmanitost
Ø přiměřenost
Ø prospěšnost pro organismus – jíst co nejméně doupravené potraviny (aby měly málo E)
Výživa má odpovídat i výšce jedince: z toho vychází takzvaný index BMI (body mass index)
BMI = hmotnost těla v kg / výška těla v m2
Kategorie:
do 17 – tzv. malnutrice (podvýživa)
18-25 – ideální váha
25-30 – mírná nadváha
30-35 – střední nadváha
35 a více – obezita
Vliv obezity na lidský organismus: např. zátěž kloubů, kornatění cév a tepen (ucpou se tzv. cholesterolovými pláty nebo tzv. ateronovými pláty) => může dojit k poškozeni srdce, mozku, tlustého střeva, borcení páteře atd.
Hypercholesterolemie = zvýšená hladina cholesterolu v krvi
– ateromový plát
– zvýšená hladina cholesterolu v krvi (endogenní cholesterol) => dědičná záležitost
– hladina 4,5-5,0 v normě, nad 8,0 je to alarmující!
Cholesterol – hladina 4,5-5,0 v normě, nad 8,0 je to alarmující + dělí se na:
1) celkový => hromadí se v cévách, způsobuje ty problémy
2) cholesterol s vysokou hodnotou (HDL) – je tzv. „hodný“ – snaží se minimalizovat ty špatné cholesteroly
3) cholesterol s nízkou hodnotou (LDL) – také špatný
Motivační pyramida snižování hladiny cholesterolu:
Obezita i hypercholesterolemie spadají mezi civilizační choroby + dále sem patří i duodenální vředy (na dvanácterníku), žaludeční vředy, zácpa, důsledek sedavého zaměstnáni a nedostatku pohybu), bolesti hlavy, infarkt myokardu, angina pektoris, mozkové příhody, střevní infarkty, rakovina střeva (karcionomy střeva), hypertenze (vysoký krevní tlak), alergie, astma, cukrovka atd.
Každá potravinářská alergie vytvoří ve střevu zánět.
CROHNOVA choroba
– nespecifický zánět střeva => neví se proč to vznikne, mohou tu být => vlivy infekce + výživy + alergií i poruch imunity
– sliznice střeva vstřebává jinak než obvykle, zánět jde do hloubky, sklon k tvorbě opouzdřeného hnisu
– chce to úpravu stravy (bezezbytková strava, omezení bílkovin, emulgované tuky mono- a disacharidy) a protizánětlivé léky
– nelze to zcela vyléčit => pouze do stadia klidu + ve stádiu klidu lze jíst téměř vše, jinak odkázáni na tekutou výživu (sipping)
– v těžkých fázích kortykoidy, antibiotika
Příznaky: bolest břicha, průjmy, zvýšení teploty, hubnutí, stolice bez příměsi krve
COELIAKIE – alergie na lepek
Příznaky: bledá páchnoucí stolice – po zařazení pšenice, ječmene, žita a ovesných vloček (obsahují gluten a na ten je právě ta alergie), děti mají vypouklá bříška a málo rostou.
Léčba: vyřadit lepkové záležitosti – místo obilnin se zařazuje rýže a kukuřice
+ Expoziční a eliminační test – nejdříve vystavíme jedince alergenu => alergická reakce a pak zase alergen odejmeme a zjistíme zda se to zlepšilo.
MEGACOLON = problém (porucha) v zásobení nervových pletení ve střevě a střevo má tak problém s peristaltikou (je tzv. líné), přijde se na to už v dětství.
Příznaky: děti jsou nadmuté, střevo je roztáhnuté a vázne vyprazdňování
Poruchy příjmu potravy: hlavně u adolescentů
Poruchy centrálního nervového systému = u lidí se sklony k depresím, psychická záležitost, vliv rodiny, školy => anorexie, bulimie
MENTÁLNÍ ANOREXIE
= porucha na psychickém podkladě, špatný náhled na své tělo (je vychrtlá, ale má pocit, že je tlustá).
Příznaky:
– jde o poruchu centra hladu – v podstatě ho otupí a pak už nemá hlad
– neexistuje pocit hladu,
– nechuť k sexu, fyzicky jsou a1e anorektičky hyperaktivní,
– velmi rádi vaří, ale pak to nejí,
– nepravidelnost nebo absence menstruace, možnost pozdější neplodnosti,
– problémy se štítnou žlázou,
– třas, vykulené oči, klepou se,
– trvá-li tento stav dlouho => záchvaty epilepsie, selhání organismu až smrt (úmrtnost 5-10%)
Léčba: psychologická sezení, infuze, parenterální výživa
BULIMIE
= porucha centra sytosti (mají pořád hlad)
– nejdřív se nacpou a pak to jdou vyzvracet, začnou projímadly a v další fázi vše co sní vyzvrací
– trpí tím hlavně mladí lidé, a1e i kolem 40-50 let a hlavně ženy
– sexuálně jsou velmi aktivní ale fyzická aktivita je velmi omezená (umí se jídla zbavit jinak)
– emociálně labilní, impulsivní, sklony k sebevraždě, (kleptomanky)
Příznaky:
– vypadávání vlasů, suchá kůže, odřené klouby na rukou, poškození jícnu (jícnové vředy nebo tam popraskají žilky a lze i vykrvácet)
– hrozí i protrhnutí žaludku (nacpou se tak až to žaludek prostě nepojme), časem se mění i EKG
Bulimie a mentální anorexie – objevuje se kolem 10 roku věku, porucha na psychické úrovni (nervový systém), hlavně u dětí s depresemi, skloubí se zde faktor sociální, biologický a psychický. Vyskytují se hlavně u psychicky labilních jedinců, ti jsou pak vlivem nemoci zlí, impulzivní, je zde i častější kleptománie či výskyt sebevražd.
Horší je bulimie => dá se hůř poznat a zvracením si bulimička ničí zuby a jícen.
STRAVOVÁNÍ NEMOCNÝCH
· Dieta č. 0-s = dieta čajová (mírně oslazený čaj) těsně po operací, je-li třeba aby byla trávicí soustava v klidu
· Dieta č. 0 = dieta tekutá – navazuje na čajovou (čaj, mléko)
· Dieta č. 1 = dieta šetřící kašovitá – plnohodnotná co do kalorií a živin, asi 4. den po operaci trávicího traktu a po úrazech dutiny ústní.
· Dieta č. 2 = dieta šetřící – např. nemaštěné vařené brambory a bílé maso, po infarktech, při vředech, při teplotách
· Dieta č. 3 = dieta základní – normální jídlo = odpovídá základní racionální výživě
· Dieta č. 4 = dieta s omezením tuků – ne: slanina, smažené, kedlubny, ředkvičky, kapusta, alkohol
· Dieta č. 5 = dieta s omezením zbytků – při střevních zánětech
· Dieta č. 6 = dieta s omezením bílkovin
· Dieta č.7 = dieta nízkocholesterolová
· Dieta č. 8 = dieta redukční – méně hodnotná co do kalorií, ale nutričně dobrá, při problémech spojených se zvýšenou tělesnou hmotností (obezitou), při ortopedických problémech a neurologických komplikacích, u každého s BMI > 30
· Dieta č. 9 – dieta diabetická – u cukrovky, obezity se sklonem k diabetu, po operaci žaludku
· Dieta č. 10 – dieta šetřící neslaná – u chorob, které v těle zadržují vodu, choroby srdce, cév, otoky v těhotenství
· Dieta č. 11 = dieta výživná – energeticky nadměrný příjem a nutričně plnohodnotná, při rekonvalescenci, po chemoterapii, po vícečetném porodu…
· Dieta č. 12 = strava batolat
· Dieta č. 13 = předškolní věk
· Dieta č. 14 = speciální diety „šité na míru“ – např. bezlepková, přísně redukční, bezlaktózová
Rozdělení denního příjmu u rostoucího organismu (do konce předškolního věku):
50% příjmu jde na základní udržení bazálního metabolismu dítěte
12% růst, 26% pohyb, 12% ztráty
Zácpa
– ze sedavých aktivit, musíme podporovat příjem vlákniny
– dá se naučit chodit na stolici ve stejnou hodinu každý den
Podporujeme: