Vyšetřování duodenální šťávy
1) Pankreatická šťáva – složky: HCO3-, enzymy (amylása, lipáza), proenzymy- bílkoviny je ještě nemohou štěpit (trypsin, chemotripsin, karboxypeptidáza)
2) Žluč – HCO3-, žlučové kyseliny, lipidy, cholesterol, fosfolipidy, konjugovaný bilirubin, ALP
3) Sekret vlastních duodenálních žláz
– barva žlutá, žlutozelená ( způsobují žlučová barviva – bilirubin), má pH 8-9
– základem duodenální šťávy je H2O. Dochází v ní ke štěpení všech 3 základních živin a začíná tu její vstřebávání. Za patologických okolností může být duodenální šťáva bezbarvá při nepřítomnosti žlučových barviv (např. při uzávěru společného žlučovodu kamenem). Při krvácení v oblasti sliznice duodena může být šťáva narůžovělá až červená.
Duodenální šťáva se vyšetřuje v rámci vyšetřování tzv. žlučníkového reflexu, kdy testujeme průchodnost žlučových cest a funkčnost žlučníku.
Podporujeme: