Kyselina chlorovodíková
Pepsin: je enzym zahajující štěpení bílkovin na jednodušší bílkovinné sloučeniny rozpustné ve vodě.
Chymozin: sráží mléčné bílkoviny na drobné vločky tvarohu. Ty jsou snáze štěpitelné a sražené mléko déle setrvává v žaludku. U kojenců je tak ovlivněn i pocit hladu. U dospělého člověka chymozin chybí.
Žaludeční lipáza: slabě štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny.
Mucin: je hlenovitý produkt žaludečních žlázek povlékající povrch žaludeční sliznice, kterou tak chrání před natrávením kyselinou chlorovodíkovou.
Ve sliznici žaludku se tvoří i zvláštní bílkovina, tzv. vnitřní faktor, který ve střevě umožňuje vstřebávání vitamínu B12 z potravy.
Chemická fáze tvorby žaludeční šťávy navazuje na reflexní nervovou fázi. Dochází k ní tak, že různé dráždivé látky uvolňované z potravy (např. koření) působí na žaludeční sliznici, kde se vytvoří a uvolní do krve hormon – gastrin.
Krví je gastrin opět přiváděn do stěny žaludku, kde vyvolá tvorbu žaludeční šťávy.
Podporujeme: