PRŮBĚH REAKCE ENZYM – SUBSTRÁT
1. TEPLOTA – stanovení enzymatické aktivity se provádí nejčastěji při teplotě 37°C. reakce probíhají rychle ale často nelineárně. Nejvíce se však blíží poměrům v těle. Dříve se často užívala teplota 25°C – reakce byly lineární ale pomalé. Teplota 37° = teplotní optimum pro většinu enzymů
2. pH SUBSTRÁTU – pH při němž je aktivita největší se označuje jako pH optimum. Pro většinu je to pH kolem 7,4 (pH krve) ale jsou i enzymy, které potřebují kyselé pH – pepsin a také enzymy, které potřebují pH alkalické – ALP
3. KONCENTRACE SUBSTRÁTU udává ji Michaelisova konstanta. Vyjadřuje koncentraci substrátu, při níž je rychlost reakce rovna polovině max. rychlosti.
4. PŘÍTOMNOST AKTIVÁTORŮ A INHIBITORŮ – aktivátory jsou látky, které urychlují průběh reakce – kationy lehkých kovů. Inhibitory brzdí průběh reakce – léky a kationy těžkých kovů.
Podporujeme: