Vitaminy rozpustné v tucích
Je přijímán potravou přímo nebo ve formě provitaminu betakarotenu.
Zdrojem je vaječný žloudek, mléko, máslo, mrkev, paprika, kapusta, hrách, špenát, šípky, borůvky, meruňky, banány a jaterní tkáň
Hydrolýzou betakarotenu ve střevě vznikají 2 molekuly vitaminu A, které se resorbují nebo dojde k vstřebání samotného betakarotenu a následné hydrolýze.
Dostatečná hladina betakarotenu v krvi je také ukazatelem neporušeného vstřebávání lipidů. Transport vitaminu A v krvi je zajištěn bílkovinou RBP (retinol binding protein)
Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně malou molekulu, která projde oky glomerulárního filtru, váže se ještě na prealbumin. Komplex vitamin A – RBP – prealbumin už glomerulárním filtrem neprojde.
Vitamin A je součástí tzv. očního purpuru, brání šerosleposti. Je důležitý pro správné utváření pokožky a správnou funkci sliznic. Působí také proti vzniku volných kyslíkových radikálů a účastní se snad i v prevenci zhoubných nádorů.
U malých dětí při velkém přísunu betakarotenu v mrkvi dochází ke zvláštnímu žlutohnědému nádechu pokožky, což se označuje jako karotinémie nebo karotenový ikterus nebo bronzový ikterus. Nejedná se o trvalé onemocnění – po snížení přísunu betakarotenu v potravě bronzový nádech pokožky pomalu zmizí.
Podporujeme: