Epitel žaludeční sliznice
Žaludek má dvě hlavní funkce: mechanickou a chemickou.
Mechanická funkce žaludku navazuje na mechanické funkce ústní dutiny. Potrava se shromažďuje v žaludku v hrubě rozmělněném stavu. Plnění žaludku je postupné, tekutiny pouze protékají.
Zředěné a se žaludeční šťávou promíchané potravě se říká chymus. Ten je po malém množství vstřikován do dvanáctníku.
Chemická funkce žaludku je umožněna mechanickou úpravou potravy a zajištěna produkcí žaludeční šťávy. Ta je produkována žlázkami žaludeční sliznice. Její denní množství závisí na množství přijaté potravy, v průměru se tvoří asi 1,5-2 litry šťávy za 24 hodin.
Žaludeční šťáva je čirá, bezbarvá, silně kyselá tekutina. Obsahuje: kyselinu chlorovodíkovou, pepsin, chymozin, žaludeční lipázu a mucin. Více než 99% šťávy tvoří voda.
Podporujeme: